2024.01.23
För att efter 23 år som föreningens sekreterare, där jag till årsmötet avböjt omval, grundat på otaliga påhopp från föreningens ordförande, Dan Lindström, för att inte ha utfört, eller kallat medlemmarna till röjning av buskar och sly på sträckan uppe i Bromölla, kan jag bara konstatera ordförandens totala inkompetens, vad avser socialt beteende.
I mail till honom, där jag redogjort för min uppfattning och begärt svar och kommentarer, har tystnaden varit bedövande. Han ids inte ens att kommentera den kritik jag framför.
Ofta framför han som ursäkt till sitt irrationella beteende, bokstavsdefinierade diagnoser, vilka vi borde ha överseende med, men medveten om dessa borde nog viss återsamhållsamhet och eftertanke i kritik av omvärlden vara att föredra.
Mitt mail till honom var som följer:

Tjena,
Jag gillar inte att bli sågad jämns med anklarna av en så i egen utsago förträfflig ordförande i Skräbeåns FVF, för att det står nån dj-la buske i vägen för nån som har problem med utrymmet.
Dan är oerhört uppskattad av många för det arbete han lägger för Skräbeån, så även av mig, så det är inte där problemet ligger.
Jag har i 23 år varit sekreterare i föreningen (Dan blev ordförande året därefter).
Under dessa 23 år har jag ansvarat för protokollföring av årsmötena, varit ansvarig för den tidigare hemsidan, skapad av min dotter, därefter den nya på Hemsida24, skapad av Laxlyckan. Utöver detta har jag administrerat fiskekortshanteringen, först med Fiskekort.se och därefter med iFiske för vilka JAG har implementerat och årligen uppdaterat regler, korttyper, priser, statistik m.m.
Under sikfiskets storhetstid svarade jag några år för planering och bokningar. Det var inte det lättaste här i världen att få till det så att alla var åtminstone rätt nöjda trots de kraftiga begränsningar vi införde.
Jag har, för att travestera på Dans favorituttryck ’JAG’ dessutom varit ansvarig för tillsynen, hanterat och skött om tillsynsbåten, i görligaste mån även för underhåll av bryggor, nätning och GrönFri’ande samt undanröjande av sly för att skapa någorlunda acceptabla fiskeplatser. Skräbeån är ett naturvatten med allt det för med sig. Bromöllasträckan ställer rätt höga kvar på kastteknik, medan Nymölla-sträckan är betydligt lättare.
Vad gäller nyttjande av tillsynsbåten, kan jag redovisa tillslag och polisanmälan mot tjuvfiskare, upptagning av spöknät i mynningsområdet samt draggning efter olagliga nät, även det i mynningen.
Trailern, för övrigt registrerad på mig, har även kontrollbesiktats regelbundet.
Vi blev kontaktade av två danska kustfiskare som noterat fiskenät på grunt vatten, c:a 1 meter, märkta med en av oss välbekant fiskare. Vid vår kontroll dagen efter, var näten upptagna, varför vi (Dan och jag) valde att ligga lågt för att förhoppningsvis ertappa vederbörande på bar gärning.
För de som gnällt och beklagat sig för trånga fiskeplatser kan jag bara rekommendera en vandring längs ’grevens sträcka’, där man för 500 spänn får leta efter iordningställda fiskeplatser.
De finns inte! Där har inte rensats från sly eller träd i vattnet för att tillfredsställa fiskare, utan är att betrakta som ett naturvatten, där som någon syrligt kommenterade att endast direktörer och inbjudna hade tillträde. Detta tillrättalades av Mattias, Kronolaxfiske, som förklarade vad som gäller för sträckan.
Kan man fiska där, då torde det vara än lättare att fiska på Bromöllasträckan, där det trots alla påhopp utförts en del röjningsarbeten. Som Kalle skrev i ett inlägg och som även jag framfört, är det inte fel att ha en sekatör i utrustningen, för att komma till.
Att det i samband med islossning i Ivösjön har utförts rensningsarbeten är för att b.l.a. säkra brukets vattenförsörjning.
Att Dan, med intill manisk energi, lagt ner kropp och själ för Skräbeåns välbefinnande, är jag den förste att tillstå och berömma, MEN, att kräva motsvarande insats av övriga utpekade två styrelsemedlemmar finner jag helt absurt.
Intresse är en sak, mani är något helt annat.
Kassören har ett stort ansvar, vilket han hanterat med bravur, men övriga styrelsemedlemmar, vad har de tillfört föreningen?
Vi har våra liv, familjer, nåja, min mor dog hösten 2022 och bara veckan därefter, även min hustru, vilket av Dan så känslosamt kommenterades med ’Fan va tradigt’. Orden har etsat sig fast. Empati finns inte i hans vokabulär. Min hustru krävde under sina sista år nästintill 24 timmars daglig tillsyn, med otaliga sjukhusbesök, vilket naturligtvis påverkade mitt engagemang i föreningen.
Magnus blev ombedd att avböja omval, till förmån för någon som slickade bättre.
Då Dan därefter mailade till styrelsen att två namngivna kandidater var valbara, efter avgående Magnus och Joachim M svarade jag med att alla medlemmar var valbara, varpå det tog fyr i h-e.
Sarkastiskt meddelade han då att jag skulle kontakta alla medlemmar och upplysa dem om att de var valbara, eller att i Föredragningslistan inför årsmötet, rabbla upp alla namnen, avslutningsvis kommenterat med ’det var en bra idé’.
Där och då meddelade jag att jag inte skulle ställa upp för omval i styrelsen.
Man trodde ju då, trots Dans irritation, att man på något sätt skulle avtackas för de 23 åren, men icke ett ljud. Tystnaden och utfrysningen var total. Däremot skrev han en lång harang på Fiske i Skräbeån där han beklagade sig över att vi misskött våra åtagande vad avsåg rensning av sly, buskar och träd uppe i Bromölla trots hans ständigt återkommande rop på hjälp och lade hela skulden på oss två.
Därtill även en upprepning av tidigare publicerad berättelse om alla sina bedrifter med bl.a. badande i 10-gradigt vatten för att med Österbergs hjälp få undan något träd som låg illa till.
Tror inte att det är sista gången det kommer att framföras.
Styrelsearbete innebär mycket mer än att röja fiskeplatser och där har han aldrig haft anledning att klaga på engagemanget.
Att det vid kallelse till arbetsdagar bara kommit den trogna lilla skaran på 6-7 av alla medlemmar, delar av styrelsen inräknat, har medfört att lusten att kalla till dessa naturligtvis minskat. Alla vet att deltagande vid dessa arbetsdagar vanligtvis medför någon form av belöning, oftast en fiskedag innan den officiella premiären, men det har tydligen inte varit morot nog. Därtill har det vid varje tillfälle bjudits på grillad korv med tillbehör, där det av någon framförts att det hade varit bättre med ketchup i stället för puré, vilket naturligtvis irriterade ordförande så till den milda grad att han därefter ofta med inlevelse berättat om detta illojala påhopp.
Styrelsearbetet hade fungerat bra fram till hösten 2022, då både jag och Magnus tröttnade på det eviga tjatet om vår ofullkomlighet och därför med omedelbar verkan hoppade av styrelsen och för min del även sekreterartjänsten.
Det dröjde dock inte länge förrän vi innerligt och på bara knän ombads att återgå till våra positioner, vilket vi med viss tvekan gjorde.
Aldrig har väl Dan varit så len i rösten och klappat och berömt i stort sett allt vad vi företog oss.
Sen fick han kritik för att det inte röjdes tillräckligt uppe i Bromölla och kritik är något han inte kan
hantera. Fråga bara Kalle Westman, som han i ett frustrerat mail kallade honom.

Saxat från mail till styrelsemedlemmarna:
’ Hej alla!
Så var surkålen Kalle westman på gång igen.
Kräker galla och lögner om fvf för de som vill lyssna(fiskare som vill ha tips).
Detta på facebook, skräbeån.
Vi får snart ta hand om detta, en anmälan?
För er allas vetskap har jag svarat med att en del av sträckan i bromölla ev kommer att försvinna. Vi får se hur han/andra reagerar när de får reda på att denna sträcka inte är en rättighet utan ett lån vilket kan upphöra.
Skulden till detta lägger jag på honom med flera, vilka undergräver fvf avsikter och ambitioner med fisket!
Jag vet att jag lägger mig på gränsen, men jag börjar tröttna!!!
Dan.’

Sneglar man lite tillbaka i tiden, kan man konstatera att JAG i åtskilliga tidningsreportage setts skyffla sten till uppväxt- och lekplatser, men det är lätt att glömma när det står någon buskdjävel i vägen för för någon som kräver att manegen är krattad .
Det är trots allt inte barndammen i Harasjömåla vi fiskar i.
Sen till det här med ekologi och naturvård.
Dan har vigt sitt liv åt Skräbeån och har sagt att hans aska ska spridas i Skräbeån.
Varför möga ner ån ytterligare?
Jag har dessutom plockat bort de berömmande och försvarande inläggen jag gjort i Fiske i Skräbeån då jag inte upplever att de längre svarar mot min uppfattning.
Det innebär också att de kommentarer jag fått till mina inlägg kommer att se rätt malplacerade ut, men det får ni leva med.
Jag sticker inte under stol med att jag beundrar honom för hans arbete för Skräbeån, men det ursäktar inte hans agerande i det här fallet.
Här har han betett sig som en djävla skitstövel.
Nu har han fått ihop sitt DreamTeam, så det är väl bara att önska Lycka Till och hoppas att någon ny styrelsemedlem tar sig på att röja bort buskdjävlarna!
Besviken, ja, vad tror du?
/Björn
 

Fiskekort via Internet.                                                                                                                                         2022.12.17

Med anledning av att Fiskekort.se lägger ner sin fiskekortsadministration, har Skräbeåns FVF gått över till iFiske.se.

Angående sikfisket i Skräbeån.                                                                                                                         2021.09.01
 
Siken i Östersjön har minskat rent allmänt. Detta pga övergödning samt storskaligt trålfiske efter foderfisk! 
Även stor ökning av predatorer som spigg, skarv och säl orsakar ett stort tapp. 
Ovanstående har orsakat en ständigt pågående minskning av den sik som leker och reproducerar sig i Skräbeån.
Fisket efter sik började redan i slutet på 70-talet på försök och det var då som jag själv (Dan Lindström) började fiska efter sik i Skräbeån. Det var, bland andra, jag och sportfiskeprofilen Jörgen Larsson (fd chef-red. Fiskefeber) som fiskade vid den tiden.
Jörgen, som hade karpfiske som specialitet, bottenmetade med quiver-tipp. Jag kopierade honom, men hade också börjat att flugfiska med nymfer efter siken med bra resultat.
Efterhand spreds nyheten, intresset ökade och allt fler sökte sig till Skräbeåns unika sikfiske.
Till slut hade fisket blivit till ett jippo, med fest- och marknadsplatskänsla och armbågsluckefiske! 
Det kunde vara mellan 50 - 100 fiskare, beroende på veckodag!
Fiskarna hade svårt att hantera trängseln och det uppstod bråk. Även den lekande siken blev stundom störd av all aktivitet omkring och i vattnet.
Styrelsen beslöt därför att minska ner på störningen och således fisket. Vi började med att minska, från obegränsat antal säsongskort till dagskort. Nästa steg blev att från fiske under fyra hela veckor i december, minska till fiske under endast fyra helger.
Fyra helger, fredag, lördag och söndag, där endast 12 st per dag fick fiska.
Dagar och tider fick intresserade ansöka om i förtid och ev. lottning utfördes.
Tre zoner infördes också, för att sprida ut fiskarna över hela sträckan.
Fisket blev nu äntligen seriöst och ansvarsfullt. Dock har ändå siken under de senaste åren minskat kraftigt! 
Fiskevårdsföreningen har ett ansvar att förvalta Skräbeåns fiskbestånd.
Därför tog styrelsen ett beslut om att pausa fisket efter sik tills vi märker att beståndet ökar igen. Vi har dock stor kontroll på händelseförloppet gällande sikens population. Vi jobbar med detta tillsammans med Länsstyrelsen Skåne.
Naturbruksgymnasiet i Önnestad utför provfiske, där Länsstyrelsen tar fjällprover samt DNA på siken. Vi planerar också att konstbefrukta rom i kläckeri samt sätta ut yngel uppströms i ån. 
Ett vandringshinder, som utgjort ett stopp för siken under minst 60 år, kanske längre, planeras att förbättras för passage. Vi har även ansökt om skyddsjakt på knubbsäl, vilka i ökat antal jagar romstinna sikhonor i Skräbeåns mynningsområde. Detta fick vi avslag på från Naturvårdsverket, med motivationen att det ev. kunde vara säl från hotat Kalmarsundsbestånd.
Styrelsens mål är att återigen kunna uppta fisket efter sik i Skräbeån. Först när populationen är stabil kommer fisket att återupptas. När detta kommer att inträffa vet vi inte i dagsläget. 
Vi fortsätter dock vårt arbete med att förvalta Skräbeåns vatten samt dess unika stammar av sik och havsöring. 
 
Dan Lindström
Ordförande Skräbeåns FVF.

Polisanmält olaga fiske.
För någon vecka sedan, närmare bestämt den 19/9 (2020), gjorde Björn och Dan ett tillslag i fredningsområdet. De lyckades konfrontera två individer och beslagta fem nät! Detta är noggrant dokumenterat och polisanmält. Vi får hoppas på en rejält avskräckande dom!

Läsvärd rapport från SGS Analytics

Dyrt att fiska olovligt                                    Publicerad 27 aug 2015

Höga dagsböter för Tranåsbor som fiskade i SommenTRANÅS.
Det blev ett dyrt fritidsnöje för två Tranåsbor, som i oktober förra året fiskade utan fiskekort i sjön Sommen. Förra veckan kom domen, dagsböter på cirka 10 000 kronor vardera.

Båda männen har erkänt att de har fiskat utan fiskekort.

Eftersom de döms för brott där fängelse ingår i straffskalan, är praxis enligt tingsrätten att brottet inte bestraffas med lägre än 30 dagsböter.

En hög summa

— Det är bra med en dom, men det är tråkigt för dem som blivit drabbade att det är en så hög summa, kommenterar Eric Carpholm, ordförande i Sommens fiskevårdsområde.

Tranåsborna har dömts till 10 500 kronor respektive 9 300 kronor i dagsböter för sitt olovliga fiske.

Kontrollavgifter
En fiskevårdsområdesförening får ta ut kontrollavgift av en fiskare som har lov att fiska i området men som bryter mot föreningens egna fiskeregler. Avgiften infördes 2011 när Lagen (1981:533) om fiskevårdsområden, förkortad LOFO, moderniserades (SFS 2010:1874).
Kontrollavgiften är ett nytt verktyg för att kunna upprätthålla fiskevårdande regler och en ändamålsenlig förvaltning. En förening kan nu, i ännu högre grad än tidigare, skräddarsy och anpassa sina regler till lokala förutsättningar och behov. Lekvikar och uppväxtområden kan skyddas, fångsterna kan ransoneras och fisketrycket kan anpassas till en uthållig förvaltning och hållbar avkastning.
Genom kontrollavgiften kan överträdelser beivras på ett effektivt och smidigt sätt. När någon bryter mot fiskevårdsområdesföreningens regler kan tillsynsmannen utfärda en betalningsuppmaning som sedan kan fullföljas med inkasso och i sista hand indrivning. Kontrollavgiften får endast tillämpas av en fiskevårdsområdesförening, inte av andra upplåtare av fiske. Avgiften kan inte tas ut vid olovligt fiske (fiske utan lov) eller olaga fiske där fiskaren bryter mot myndigheternas föreskrifter enligt fiskelagen. Sådana  lagbrott ska istället, liksom tidigare, polisanmälas.